Küba’dan bir grup yeni Müslüman Türkiye’ye gelmiş ve Konya’da İslâm’ı öğrenmek için misafir olarak kalıyorlardı. Bu arada Küba Karayipler Dominik Panama bölgesini inceliyordum.
Bu tarihlerde İspanyolca meal çalışması içerisindeydik ve bu bölgeye İspanyolca meali hangi güzergâhtan götüreceğimizi araştırıyorduk. Rotalar, uçak seferleri, gemi yolculuğu ve güzergâhlar, bu bölgedeki Müslüman dernekler vs. hepsi mercek altındaydı.
Bir akşam vakti güncel tabirle internette sörf yapıyordum. Kuzey ve Güney Amerika’nın buluştuğu Orta Amerika’da Küba, Dominik Cumhuriyeti haritaları üzerinde inceleme yaparken keşfettim. Turks and Caicos Island yazıyordu. Pek tabii olarak Turks adı hemen dikkatimi çekti.
Adadaki ülkenin adındaki Türk isminin nereden geldiğine geçmeden önce biraz adalar devletini yakından tanıyalım.
Atlas Okyanusu’nun batısında Adriyatik Denizinde Küba, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti gibi ada ülkelerinin komşusu olan iki ada grubundan sekiz büyük ada ve otuz küçük ada toplamda 38 adadan oluşur.
Türk Adaları ile Caicos Adaları, “Türk Adası Geçidi” adı verilen 2.200 metre derinliğe sahip bir geçit ile birbirinden ayrılmaktadır. Adalar, kuzey-güney doğrultusunda uzanmaktadır ve nüfusun büyük bir kısmı Büyük Türk ve Salt Cay adalarında yaşar.
Bunlardan sadece 8’inde yerleşim vardır. Toplam nüfusu 25.000’dir. Tüm hükümet binaları ve bakanlıklar başkent konumundaki Grand Turk adındaki adada bulunur. Grand Turk “Büyük Türk” demektir neden bu ismi aldığına da biraz sonra geleceğiz.
İngiltere’nin sömürgesidir ve içişlerinde özerktir. Nüfusun onda dokuzundan fazlası Afrika kökenlidir. Nüfusun çoğunluğu Hıristiyan’dır; başlıca dini mezhepler Baptist , Metodist ve Anglikan’dır. Resmi dil İngilizce’dir.
Adanın adındaki Türk isminin 16. yüzyıla kadar uzandığı bilinmektedir. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra III. Mehmet döneminde 1596 yılında bir İspanyol gemisinin mürettebatında 45 Müslüman çalışan Osmanlı Levenetleri gemiyle beraber bölgeye geldi.
Bu dönemde bu adalara yerleşen İspanyol gemisindeki bu Osmanlı Leventleri sebebiyle adalara “Türk Adaları” olarak adlandırıldı.
Turk And Caicos adasındaki Müslüman Osmanlı Leventleri bu bölgeye yerleştikten sonra daha önce Endülüslü Müslümanlardan İslâm’ı öğrenen bölge insanları daha sonraları bölgede İslâm’ın yayılmasına vesile oldular.
Bugün Küba’da, Haiti’de, Dominik’te, Panama’da, Belize Honduras ve Elsalvador’da Müslüman grupların temelleri bu dönemde atılmaya başlamıştır.
Başkentin adı olan Grand Turk ise adada yaşayan Osmanlı korsanlarının muhteşem Süleyman’a nispetle Büyük Türk anlamına gelen Grand Türk ismini verdikleri düşünülmektedir.
Osmanlı İmparatorluğu’nun özellikle Akdeniz’deki hakimiyetinin ardından Türk korsanların Avrupa ile Amerika kıtaları arasında seyahat eden gemilerden ganimet elde etmek için bu ada takımına sığınan Türk gemicilerden aldığı yönünde bilgilerde mevcuttur. Ayrıca Piri Reis’in haritasında bu adaların bulunduğu yere haritada Piri Reis Caicos ismini vermiştir. Caicos kayık demektir. Burayı bir üs olarak kullanan Türk kayıkçılar sebebiyle Türk Kayıkçılarının Adası anlamında “Turks and Caicos İsland” şeklinde isim verilmiş olabileceği dikkate alınmalıdır.
1870 yılında yılında adada yaşayan halkın yoğun talebiyle adaların İngiliz hükümet temsilcisi, ülkenin bayrağını ayyıldızlı şekilde değiştirme fikrini kraliyete iletmişti.
Buradaki ay, Safevi ve Osmanlılar gibi devletler tarafından kullanılan hilali, üç yıldız ise Grand Turk, Salt Cay ve Caicos Grubu’nu temsil edecekti. Ne yazık ki bu öneri, 7 Ağustos 1869 tarihli Birleşik Krallık Konsey Emri ile çeliştiği için reddedildi. Emre göre bayrak üzerinde Birleşik Krallığa ait deniz ötesi arazilerinin hanedan arması bulunmak zorundaydı ve bayrakta bu arma bulunmuyordu. Adalıların bu bayrağın resmi bayrak olarak kullanılması teklifi böylelikle kabul edilmemiştir. Bayraktaki hilalden rahatsız olan İngilizler onun yerine üstünde fese benzeyen bir kaktüs resmi koymuşlardır. Kibirli İngiliz siyaseti, adanın adının fese benzeyen bu kaktüsten geldiğini savunarak, burada Türk kimliğini yok etmeye çalışmışlardır.
Bununla yetinmeyen İngilizler adanın ismini değiştirmek istemişlerse de ada halkının yoğun itirazı sayesinde Turk ismi kaldırılamamıştır. Adada Türkiye’nin elçilik konsolosluk gibi idari birimleri yer almamaktadır. Küba ya da Dominik Cumhuriyeti büyükelçilikleri ile diyalog halinde bir irtibat bürosu siyasi prestij anlamında önemli olabilecektir.