Rabbimiz birçok âyette iman edip sâlih amel işleyenlerin cenneti kazanacağını müjdeler. Onlardan bir tanesi Bakara sûresi 25. âyette şöyle geçmektedir:
وَبَشِّرِ الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ اَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْر۪ي مِنْ تَحْتِهَا الْاَنْهَارُۜ
“İman eden ve sâlih amel işleyenlere, kendileri için zemininden ırmaklar akan cennetler bulunduğu müjdesini ver.”[1]
Bu âyette olduğu gibi diğer birçok âyette de imanın ardından salih amel zikredilir.[2] Mezkûr âyetten anlaşılacağı üzere imanın ardından bizlerden sâlih amel de istenmektedir. Burada üç amelden söz etmek isteriz:
- Geçersiz Olan Ameller
Bu kategoride olan amellerin Allah katında bir değeri ve kıymeti yoktur. Kişi çalışır, iyi ve güzel olan işlerde bulunur fakat Allah’tan hiçbir karşılık almaz. Adeta ömrü boyunca çabaladığı ve gayret ettiği ameller bir sıfır ile çarptırılır. Peki, nedir bunca ameli yok eden ve geçersiz kılan sebep?
Tek bir kelimeyle ifade edecek olursak riyadır. Bu türden olan ameller Allah’ın rızası niyetliyle değil farklı niyetlerle yapılan amellerdir. Bizi sarsması gereken bir hadisi burada aktarmamızda fayda vardır. Efendimiz (sas) bir hadisinde üç insandan bahseder:
- Şehit
- Alim
- Cömert
Bunlar Allah’ın huzurunda hesap verirken şehit “cesur” desinler diye cihat ettiği, alim ilmi, “alim” desinler diye tahsil ettiği ve cömert ise “cömert” desinler diye infak ettiği açıklanır ve cehenneme atılırlar.[3]
Riyanın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlamak için bu hadis bizlere yetmektedir. Amelleri geçersiz kılan riyadır. Zerre miktarınca riyanın bulunması ameli iptal etmek için yetecektir. Bu duruma düşmemek için yapılması gereken, kendimizi…