Menü
Selcan Çakar
Selcan Çakar
Tuğyanlar Tufanları Doğurur!
Mayıs 6, 2024
Yazarın Tüm Yazıları

Her alanın bir neden-sonuç ilişiği vardır. Kur’ân-ı Kerîm’de Rabb’imiz ‘sünnetullah’ kavramını çokça kullanmıştır. İlâhî kanunlar diye çevirdiğimiz sünnetullah, beşer olarak hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Mutfakta yemeğin pişebilmesi ev sahibinin pişmesini istediği malzemeleri mutfağında pişirmesiyle mümkün olur. Yemek pişirebilmenin kanunu budur.

Tüzelden tümele gidecek olursak, herhangi bir şeyin var olabilmesi, varlık sebeplerini yerine getirmekle mümkün olabileceğini söyleyebiliriz. Öyleyse hiçbir şey kendiliğinden, öylesine, nedensiz ve sebepsiz oluşmaz. Nedenin etik olup olmaması, gerekliliği ya da ne kadar doğru olup olmadığını bir kenarda tutarak, nedensiz hiçbir şeyin ortaya çıkamayacağını tasdik ettiysek eğer, 7 Ekim’de meydana gelen olaylar üzerinden bir neden arayışına girebilir, bu nedenin çağımıza sunduğu mesaja odaklanabiliriz.
Aksa Tufanı saldırısı, İsrail’in istihbarat gücüne dair pek çoğumuzun zihnindeki imajı yıpratmaya neden oldu. Ortada yalnızca istihbarat sorununun değil, sınır güvenliği açısından stratejik hesap hataları olduğunu ve güvenlik zafiyeti yaşandığını tüm dünya görmüş oldu. Dolayısıyla 7 Ekim’de herkesi ikiye böleceğini düşündüğümüz bir süreç başladı. Bu sürecin iyisi ve kötüsü grileşmiş toplumun aksine oldukça belirginleşti.  New York Times’ın “İsrail’in 11 Eylül’ü” şeklinde nitelendiği bu süreç, Filistinliler cenahında sevinç ve gurur, İsrail cenahında ise şaşkınlık, kızgınlık ve korku ile karşılanmıştı. İsrail’in aşırı sağ koalisyon hükümetinin, el-Aksa’da dahil olmak üzere, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik göz yuman eylemlerine karşı tepkiye yol açmasından endişe ediyordu. İsrail Maliye Bakanı Smotrich’in Filistin diye bir halk olmadığına ilişkin beyanatları sonrasında meydana gelen Huwara pogromu gibi pek çok olay meydana geldi. İran’ın Ortadoğu’da dengelenmesi hedefinin Körfez ülkeleriyle İsrail’i yakınlaştırdığı, Suudi Arabistan-İsrail arasında normalleşme müzakerelerinin yürütüldüğü ve dolayısıyla Filistin meselesinin önemini giderek yitirdiği bir dönemin sonucu olarak Aksa Tufanı başladı. Bugünlerde Müslüman coğrafyalarının bu zulme karşı tepkisizliğinin altındaki nedeni anlamak geçmişle yüzleşmekle mümkün oluyor. Tam bu noktada sormamız gereken birkaç soru var. 7 Ekim’de yaşananlar bir ilk miydi, yoksa yeni bir boyut mu? 6 Ekim’de Filistinliler yataklarında rahatça uyuyup, sokaklarında emniyetle gezebiliyor muydu? Çocukların rahatça okuyabildiğini söyleyebilir miyiz? 7 Ekim’e uyandıkları zaman mı Filistinliler için zorlu süreç başladı? Bu sürecin nedenini ve çağımıza olan mesajını araştırırken, tarihe olan parçacı yaklaşımımız olaya bakış açımızın yanıltıcı bir etkeni olabilir. Bu yeni boyut, bütüncül bir bakışla yeni bir anlam kazanmalıdır. 7 Ekim çağımız insanına gündelik değil, bütüncül bakmayı bir kez daha hatırlatmış oldu.
An’ı anlamlandırabilmek için tarihi okuyabilmek insanın kendisi üzerinde düşündüğü anlamına gelir. Tarih ise azların zaferleriyle doludur. Bedir Savaşı azların galip geldiği bir savaştır. 1948 yılından itibaren Filistin coğrafyası tuğyan ile karşı karşıyaydı. İsrail-Filistin olayını 7 Ekim’den itibaren başlatmak öfkeleri Aksa Tufanı’na yöneltebilir. Filistin’in etrafı Müslüman coğrafyalarla bezeli olmasına rağmen yalnız bırakıldığının göz ardı edilmesi tepkilerin Hamas üzerine yağmasına neden olabileceği gibi…
Tufan, haddi aşanların yani tuğyana sarılanların uğrayacağı bir sondur. Bu sona muhatap olmamak biz insanların dillerinde, ellerinde ve kalplerindedir. Bunun ötesi bir Müslüman için helaka sebep olarak kabul edilir. Aksa Tufanı, Beytü’l Makdis’in adalet arayışının bir diğer yönüdür. İnsanlığa inanan, vicdanını kaybetmemiş her insana adalet çağrısıdır. Bu tufan, koşu yapmak için dışarı çıkan bir babanın İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin karşılığında uygulanması gereken yaptırımın harekete geçirilmesidir belki de. Azların dirayetinin, çokların kuvvetini geçebileceğine, çok güvenli ve sağlam olarak görünenin boşluk ve zafiyetlerle dolu olabileceğine, tersin düze, siyahın içinde beyazın bulunduğuna şahit olduk. Tuğyan, tufanı doğurdu. Bu tufan ise vicdanı kaybolmuş, maddeye dalmış, suskun ve sadece bağıranları yakalayacak.

0 0 Yorumlar
Puan
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
DOSYA
İlkeli Yönetim
Ramazan Kayan
Kudüs’te Bir Eşraf Ailesi: el-Hüseynîler...
Sezai Balcı
Gazze: Direniş ve Diriliş Mektebi...
Abdullah Yıldız
Zafer Vadedilen Kur’ân (Tufan) Nesli...
Recep Songül
Filistin Direnişi Bize Ne Anlatıyor?...
Aydın Ünal
RÖPÖRTAJLAR
“Gazze’de yaşananlar, Batı’nın dünya kamuoyundan, ...
Derda Küçükalp
"Filistin davası, Filistinlilerin ya da Arapların ...
Abdurrahman Arslan
“Dünyaların değiştiremediği insanlar ancak dünyala...
Muhammed Emin Yıldırım
“Müslümanın dünyayla ilişkisi tedbir ve temkin ili...
Kasım Küçükalp
... her nimetin bir külfeti var. Gülü seven dikeni...
Ali Osman Öncel
SİRET-İ İNSAN
Savaşın Çocukları
Bahriye Kaman
Toplumun Kurucu Hücresi Olan Ailede Örneklik Vasfı...
Bahriye Kaman
Lider, Önder, Rehber!
Bahriye Kaman
Göçebe Ruhu
Bahriye Kaman
Nitelikler ve Roller
Bahriye Kaman
SİNEMA
Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak. Ama!...
Abdülhamit Güler
Bu Film, Böyle Devam Edemez!
Abdülhamit Güler
Göstermenin Mesuliyetinde Sinemanın Örnekliği...
Abdülhamit Güler
Perdedeki Kimin Afeti, Felaketi, Kıyameti!...
Abdülhamit Güler
Türk Sinemasında Neden Hz. Muhammed (sas) Filmi Yo...
Abdülhamit Güler
GEZİ-YORUM
Prizren’de Osmanlı Evladı Olmak
Mikail Çolak
Vakur ve Mahzun Bir Efsanedir: Kudüs...
Mikail Çolak
Habib-i Neccâr’ın Gözyaşları
Mikail Çolak
Avrupa’nın Ortasında Var Edilen Güçlü Bir İnanç İk...
Mikail Çolak
İnsan Göç Eyler
Mikail Çolak
SAHABİ BİYOGRAFİSİ
F Tipi Dünya
Rumeysa Döğer
Afrâ bint Ubeyd Yüzlü Kadınların Zamanından…...
Rumeysa Döğer
Bütün Şehit Annelerine: Sümeyra Bint Ubeyd Teselli...
Rumeysa Döğer
Ensârî Bir Muhacir: Zekvân b. Abdükays...
Miraç Okutan
İki Hicret Sahibi: Ca’fer b. Ebû Tâlib...
Miraç Okutan
NEBEVİ VARİSLER
Mücâhid b. Cebr
Damla Mıdış
Takvâ Sahiplerinin Öncüsü Hasan Basrî...
Beyza Durna
Ca'fer b. Ebû Talib
Zeynep Simit
Süleyman b. Yesâr
Ruveyda Büyükkendirci
Ömer b. Abdülaziz
Kevser Özdağ
Scroll Up
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x