UNUTULMAMASI GEREKEN HAKİKAT: KULLUK
Muhammed Emin Yıldırım
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ
“Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” (Zâriyât 51/56)
İnsanın yaratılış nedenini yaratan, kulluğa bağlamıştır. Eğer insan, dünyada varoluşunun hikmetinin bu olduğu hakikatini bilir ve buna göre davranırsa kulluk vazifelerini yerine getirmiş olur. Ancak insanın en önemli özelliklerinden biri, unutmasıdır. Acıları, hüzünleri, dertleri, kaybedişleri… Unuttuğu gibi sevinçleri, güzellikleri, kazançları da unutur. Neyi unutursa unutsun, unutmaması gereken en önemli hakikat kulluktur. İnsan, bunu da unuttuğu için Allah (cc) bu hakikati insana hatırlatması için peygamberler göndermiş ve onlara vahiyler indirmiştir.
Tüm peygamberler ve tabi ki son peygamber Efendimiz (sas) da insanlığa, insanlığını ve o insanlığının en önemli vasfı olan kulluğu hatırlatmak için gelmişlerdir.
Gönderilen peygamberler insana neleri hatırlatmıştır?
- Kendisini yaratandan başkasına kul olmamayı,
- Kendisine ve yaratılan tüm varlığa şefkat nazarı ile bakmayı,
- Kendisiyle ve yaratılan tüm varlıkla sevgi üzerinden bir bağ kurmayı,
- Kendisi ve diğer tüm varlıklarla olan ilişkilerinde hukuk üzere olmayı,
- Kendisi ile yapılan ahitleşmeye sadık bir hayatın sahibi olmak ve bunu ömür boyu sürdürme istikrarı ortaya koymayı hatırlatmıştır.
Dikkat edilirse hatırlatılan bu beş temel esas, 5 önemli kavrama dayanmaktadır. Bunlar: Tevhid, merhamet, muhabbet, adalet ve sadakat’tir. Bu kavramlar varsa gerçek manada insanlık var, insanlık varsa kulluk var…
Nasıl Anlamalı?
Biz tevhid, merhamet, muhabbet, adalet ve sadakat derken çok şey söyleriz ama gözden kaçırdığımız şu hakikatleri iyice anlamalıyız:
Tevhid, hem reddetmek hem kabul etmektir ama reddetmek…